Европейският съюз ще натисне Унгария да подобри независимостта на съдилищата като условие за получаване на 5,8 милиарда евро грантове от фонда на блока за възстановяване от пандемията, пише Bloomberg.

Европейската комисия обсъжда с Будапеща окончателните детайли на своя план за възстановяване, тъй като изпълнителната власт на блока се стреми към включване на етапи, свързани със съдебната система, за да отключи средствата, разкриват служители на ЕС.

Правителството на премиера Виктор Орбан обаче твърди, че изпълнителната власт на ЕС няма право да отправя допълнителни искания след седмици на интензивни преговори, довели до съгласието на Будапеща с повече от дузина мерки за борба с корупцията и укрепване на върховенството на закона.

"Не става въпрос само за борбата с корупцията, но и за независимостта на съдебната система“, заяви еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс пред Bloomberg.

Комисията предложи в неделя задържане на 7,5 милиарда евро средства, предназначени за Унгария от многогодишния бюджет на ЕС, в очакване на изпълнението им. Това е отделно от фондовете за възстановяване на Covid-19, налични за всяка държава членка.

Изпълнителният орган на ЕС откри "системни недостатъци и нередности“ в унгарските обществени поръчки, като компаниите, свързани с управляващата партия на Орбан, имат много по-добри шансове да спечелят договори, а местните прокурори често не желаят да ги разследват. Унгария обеща 17 стъпки до 19 ноември за справяне с тези и свързани с тях опасения, според заключението на Европейската комисия от нейното разследване за върховенството на закона.

Правителството на Орбан внесе първите законопроекти в парламента в понеделник, налагайки засилване на сътрудничеството със службата на ЕС за борба с измамите и разширяване на субектите, от които се изисква да провеждат обществени поръчки.

Представители на ЕС заявиха, че процедурата за блокиране на средства от ЕС може да бъде спряна, ако Унгария завърши реформите, преди държавите-членки да потвърдят решението на Комисията в рамките на следващите три месеца.

Предложените от Унгария мерки включват т.нар. Орган за почтеност -- натоварен с "подсилване на предотвратяването, откриването и коригирането на измами, конфликти на интереси и корупция, както и други незаконни действия и нередности“, свързани с фондовете на ЕС - както и създаването на на работна група за борба с корупцията.

Тяхното внедряване може също да бъде включено като основни етапи в процеса на одобрение на фондовете за възстановяване след Covid. Но ключови комисари също искат да отидат по-далеч и да включат нови условия, свързани с независимостта на съдиите след години на критики от Брюксел относно нарастващото влияние на Орбан върху съдилищата, включително върховния съд или Курията.

ЕС също така иска Унгария да реформи орган от независими съдии, натоварени с надзора на съдебната система, чието ръководство се оплаква, че е блокирано, когато се опитва да се справи с недостатъците.

"Ако искаме да продължим по-нататък в плана, трябва да вземем предвид различните реформи, които сме поискали в различните процедури“, заяви Рейндерс.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също е подкрепила включването на искания, свързани със съдебната независимост, в плана за възстановяване по време на среща на комисарите в неделя, съобщават служители. Говорител на комисията отказа коментар, тъй като дискусиите са поверителни.

Унгария трябва да представи своя план за възстановяване през следващите седмици, тъй като процесът на одобрение трябва да приключи до края на годината или страната може да загуби 70% от средствата си за Covid.

Очаква се страната да представи плана си около края на септември и Комисията може да даде одобрението си до началото на ноември, последвано от одобрението на държавите-членки в началото на декември на среща на министрите на икономиката и финансите,отбелязва друг служител на ЕС. Това ще остави известно време за финализиране на документите до края на годината, въпреки че срокът е много кратък, признаха служители на ЕС.

Унгария е единствената страна от ЕС, която не успя да постигне одобрението на Комисията за своя план за възстановяване от Covid. Дори ако Унгария получи одобрение на плана си, тя може да се сблъска с препятствия, подобни на случая с Полша. Варшава стана обект на разследвания за върховенството на закона и не успя да използва средствата за възстановяване поради продължаващите опасения относно независимостта на съдебната система.

Рискът от загуба на средства от ЕС и пазарният натиск през последните месеци накараха правителството на Орбан да изпълни някои от дългогодишните искания на блока. Под негово ръководство от 2010 г. насам Унгария падна в индекса за възприятие на корупцията на Transparency International и сега се нарежда на най-ниското място в ЕС след България.