Европейският съюз, като част от поредния пакет от санкции, въведе ограничения срещу министъра на отбраната на Северна Корея Кан Сун Нам за доставка на балистични ракети на Русия, съобщава Euractiv.

Страните-членки на ЕС се съгласиха в сряда да наложат ограничения на три китайски компании като част от новите санкции за отбелязване на втората годишнина от войната на Русия срещу Украйна.

"Новият кръг от ограничителни мерки – 13-ият след инвазията на Русия в Украйна на 24 февруари 2022 г. – е с ограничен обхват, тъй като блокът се стремеше към одобрението му преди втората годишнина от войната“, пише изданието.

Посланиците на ЕС одобриха пакета много бързо, без обсъждане, с изключение на едно изявление от Унгария, която миналата седмица поиска повече време, за да прегледа съдържанието му.

Пакетът от санкции фокусира по-голямата част от усилията си върху прилагането на съществуващите ограничения и е насочен към около 200 служители и организации, което го прави най-големият пакет от началото на войната.

Пакетът включва и санкции срещу руски транспортни компании, занимаващи се с превоз на оръжия.

Санкциите също така разширяват ограниченията за износ на някои технологии и електроника, като чипове, машини и сачмени лагери, използвани от руската отбранителна индустрия.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен приветства споразумението на ЕС-27 и каза, че то допълнително ще намали "достъпа на Русия до дронове“.

Дипломати от ЕС казаха, че новите санкции включват добавяне на три китайски фирми към списък с компании, с които на бизнеса от ЕС е забранено да работи. Те бяха обвинени в участие в доставката на секретни военни технологии за Русия, които се оказаха на бойното поле в Украйна.