ЕС разшири списъка с юридически лица, на които са наложени ограничителни мерки. Към него са добавени частната военна компания (ЧВК) "Вагнер" и руската международна информационна агенция Федерална агенция за новини (РИА ФАН), се съобщава в Официалния вестник на ЕС.

"Предвид сериозността на положението Съветът счита, че две образувания, отговорни за действия, които подкопават или застрашават териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна, следва да бъдат добавени в съдържащия се в приложение I към Регламент (ЕС) № 269/2014 списък на физическите и юридическите лица, образуванията и органите, на които са наложени ограничителни мерки", се казва в документа.

Основател на ЧВК "Вагнер" е руският бизнесмен Евгений Пригожин, срещу когото ЕС, САЩ и Великобритания наложиха санкции. РИА ФАН е част от медийната група "Патриот", чийто пост на ръководител на настоятелството също се заема от Пригожин.

Евгений Пригожин коментира санкциите като заяви, че не знае какво е "черен списък". Вестник "Коммерсант“ цитира съобщение от пресслужбата му, в която той отговаря на новината за санкциите със следния анекдот:

"Един пират отива при друг и му казва:

- Дадоха ми син знак, знаеш ли какво е?

- Не е черно, но не е и добро“.

"Затова ние включваме Европейския съюз в синия списък и му даваме син етикет“, заключи основателят на "Вагнер“.

През декември 2021 г. ЕС наложи санкции срещу ЧВК "Вагнер“, както и срещу осем физически и четири юридически лица, свързани с нея. На 26 януари 2023 г. Министерството на финансите на САЩ включи компанията в списъка на международните престъпни организации. В същия ден САЩ наложиха санкции срещу дванадесет юридически и шест физически лица, свързани с дейността на ЧВК "Вагнер“. Сред тях има компании, регистрирани в Централноафриканската република, Китай и ОАЕ.