Европейският съюз наложи допълнителни санкции на Иран заради предполагаеми нарушения на човешките права, съобщава германската информационна агенция DPA, като се позовава на дипломатически източници.

По данни на медията министрите на външните работи на 27-те страни членки на ЕС единодушно са приели решение за нови наказателни мерки срещу виновните за предполагаеми нарушения на човешките права в Иран. По-конкретно, според DPA, става дума за около 20 лица и една организация. Допълнителни санкции са одобрени и срещу Иран заради предполагаемата му подкрепа за войната в Украйна.

По-рано през деня германският външен министър Аналена Бербок заяви, че Европейският съюз е инициирал нов кръг от санкции срещу Иран за предполагаеми нарушения на човешките права. Тя нарече наказването на протестиращи в Иран "опит за сплашване на хората" и посочи, че поредният пакет от санкции е насочен именно срещу отговорните за "тези немислими престъпления". Става дума, според ръководителя на германското външно министерство, за Корпуса на гвардейците на ислямската революция и онези, "които се опитват да сплашат хората“.