Европейският съюз ще представи днес планове за намаляване на неочакваните печалби на енергийните компании и за налагане на съкращения в потреблението на електроенергия в целия блок в рамките на пакет от мерки, целящи да предпазят гражданите и предприятията от нарастващите цени на енергията, съобщи Reuters.

Европейските правителства вече похарчиха стотици милиарди евро за намаляване на данъци, помощи и субсидии в опитите си да овладеят енергийната криза, която предизвиква рекордна инфлация, принуждава промишлеността да спре производството си и увеличава сметките на гражданите преди зимата.

В сряда Европейската комисия ще се опита да допълни тази смесица от национални мерки с по-последователна реакция на ниво блок, която да се прилага във всички 27 държави-членки на ЕС.

Проектът на плановете на Комисията предвижда да се намалят излишните приходи от европейските електроцентрали, които не се захранват с газ, за да се съберат парични средства, които правителствата да изразходват за подпомагане на предприятията и гражданите при плащане на сметките им.

Според проекта, който може да бъде променен преди одобрението му, вятърните и слънчевите електроцентрали и атомните електроцентрали ще бъдат ограничени до 180 евро на мегаватчас (MWh) от приходите, които получават за производството на електроенергия, а правителствата ще си възвръщат излишните пари и ще ги използват за подпомагане на потребителите.

Това би ограничило приходите на производителите до по-малко от половината от текущите пазарни цени. Цената на електроенергията в Германия през първата година достигна рекордно високи стойности от над 1000 евро/МВтч миналия месец и във вторник се търгуваше на нива над 400 евро/МВтч.

Фирмите, използващи изкопаеми горива, също ще бъдат обложени с данък върху извънредните печалби, за да върнат това, което Комисията описа в проекта като "неочаквани печалби", свързани с покачващите се цени на петрола и газа, предизвикани от намаляването на доставките на газ от Русия след нахлуването ѝ в Украйна.

От фирмите, занимаващи се с добив на нефт, газ, въглища и рафиниране, ще се изисква да правят "солидарна вноска" в размер на 33% от облагаемите си свръхпечалби за фискалната 2022 г., се казва в проекта.

Комисията обаче се отказа от първоначалния си план за ограничаване на цените на руския газ, а страните от ЕС са разделени по въпроса дали по-широките ценови ограничения биха помогнали или навредили на усилията на Европа да си осигури енергийни доставки през зимата.

Страните от ЕС ще трябва да преговарят по предложенията на Комисията и да постигнат съгласие по окончателните закони. След като спорните ограничения на цените на газа не са обсъждани - поне засега - дипломатите от някои държави бяха оптимистично настроени, че на срещата на министрите на енергетиката на ЕС на 30 септември ще могат да бъдат сключени споразумения.

Проектът за предложение на ЕС предвижда също така задължителна цел за страните да намалят потреблението на електроенергия от 5% до 10% в часовете с най-голямо търсене на електроенергия всеки месец, за да се спести гориво през студените месеци.

Газовите хранилища на страните от ЕС вече са пълни на 84 %, което надхвърля предзимната цел на ЕС, въпреки че Русия намали доставките на газ за блока. Анализаторите обаче твърдят, че Европа все още ще трябва да намали значително потреблението на гориво през зимата, за да избегне изпразването на хранилищата.

Брюксел също така работи по планове за спешна ликвидна подкрепа, за да помогне на енергийните компании, които са изправени пред недостиг на парични средства, но представители на ЕС заявиха, че тези мерки вероятно ще бъдат публикувани по-късно.