Европейският съюз е готов да предложи санкциониране на три ирански лица и едно юридическо лице за предоставяне на военна подкрепа на Русия за нейната война срещу Украйна и тяхното участие в предоставянето на Москва на дронове, според лице, запознато с въпроса, пише Bloomberg.

Субектът, Shahed Aviation Industries, отговаря за проектирането и разработването на серията ирански дронове Shahed, които са доставени на Русия и в момента се използват в Украйна, заяви събеседникът на агенцията.

Лицата са трима висши генерали, всички с високопоставени надзорни позиции и пряко участие в програмата на Иран за БПЛА и сътрудничеството й с Русия.

Целта е ЕС да одобри санкциите в сряда и да ги приеме официално до четвъртък,заявиха няколко официални лица. Предложенията все още могат да се променят, преди да бъдат обсъдени и приети от държавите-членки. Санкциите на ЕС се нуждаят от подкрепата на всички държави-членки.

Иран многократно отрече да е изнасял каквото и да било оръжие за използване във войната в Украйна.

Новият пакет от мерки срещу Иран идва само няколко дни след като ЕС санкционира "Моралната полиция“ на страната и други субекти заради насилственото потушаване на протестите и ще представлява първият път, когато блокът предприема действия срещу друга страна освен Беларус заради войната в Украйна.

Външните министри на ЕС обсъдиха предполагаемите доставки на дронове, когато се събраха в Люксембург в понеделник, но не се съгласиха веднага да санкционират страната по въпроса. Някои държави-членки искаха да прегледат доказателствата, за да потвърдят, че иранските дронове са били доставени на Русия след нахлуването й в Украйна, преди да наложат нови санкции срещу страната, разкриха официални лица.

Украински служители изтъкнаха използването на произведени в Иран безпилотни самолети в последните руски атаки в Украйна от средата на септември и ролята, която те са имали при ударите по критична инфраструктура в цялата страна. Няколко доклада и оценки на разузнаването заключиха, че безпилотните самолети най-вероятно са били доставени през лятото.