Европейският съюз одобри осмия пакет от антиирански санкции за нарушения на човешките права в Ислямската република, се посочва в официалния сайт на Европейския съвет. 

"Съветът реши  да наложи ограничителни мерки на още 5 лица и две организации, отговорни за сериозни нарушения на правата на човека в Иран.

Новите списъци включват настоящия командир на Техеранското полицейско звено за помощ на иранските правоприлагащи сили и лице, свързано със "случая Мариам Арвин“ - адвокат, който беше брутално арестуван, жестоко малтретиран и впоследствие почина, за дейността си в защита на протестиращите. Днешните санкции също са насочени срещу говорителя на иранската полиция и секретаря на Върховния съвет на киберпространството на Иран, органът, отговорен за репресиите в киберпространството.

Освен това Съветът включва кооперативната фондация IRGC, която е органът, отговорен за управлението на инвестициите на Корпуса на гвардейците на ислямската революция и насочването на пари към бруталните репресии на режима и Студентската организация Basij. Последният действа като насилник на IRGC в университетски кампуси, където студенти организираха протести през есента на 2022 г. и впоследствие бяха жертви на репресии и сериозни нарушения на човешките права като отвличания и изтезания.

Ограничителните мерки вече се прилагат спрямо общо 216 физически и 37 юридически лица . Те се състоят от замразяване на активи, забрана за пътуване до ЕС и забрана за предоставяне на средства или икономически ресурси на изброените. В сила е и забрана за износ в Иран на оборудване, което може да се използва за вътрешни репресии, както и на оборудване за наблюдение на телекомуникациите.

Европейският съюз изразява своята подкрепа за основния стремеж на народа на Иран за бъдеще, в което неговите универсални човешки права и основни свободи се зачитат, защитават и изпълняват.

ЕС призовава Иран да прекрати практиката на налагане и изпълнение на смъртни присъди срещу протестиращи, да отмени произнесените смъртни присъди, както и да осигури справедлив процес на всички задържани. ЕС също така призовава Иран да прекрати неприятната практика на задържане на чуждестранни цивилни лица с оглед на политически печалби.

Днешният пакет от списъци следва предишните седем, приети от Съвета на 17 октомври, 14 ноември и 12 декември 2022 г., 23 януари, 20 февруари, 20 март и 24 април 2023 г.