Европейският съюз, като част от следващия пакет от санкции срещу Русия, може да забрани износа на високотехнологични стоки, които "може да се използват за оръжейни системи“, съобшава новинарският портал EUobserver, позовавайки се на документи, с които разполага редакционният екип.

Сред изброените стоки са електроника, лазери, радиооборудване, софтуер, авиационно електронно оборудване, морски камери и редкоземни минерали.

Освен това се предлага да се наложи забрана за доставка на Русия на "водни оръдия за потушаване на протести“, електроразрядни оръжия, "които покриват голяма площ и могат да убият много хора с електрически ток", както и "стационарно оборудване за разпространение на парализиращи или предизвикващи раздразнение химикали“.

В документите са изброени и "пиротехнически средства, предназначени изключително за търговски цели (например за театрални сцени, филмови специални ефекти и фойерверки)“.

По-рано председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че десетият пакет от санкции срещу Русия, който ЕС възнамерява да въведе преди 24 февруари, предполага търговски ограничения в размер на 11 млрд. евро. По думите й новият пакет от санкции ще включва по-специално ограничения върху износа на електронни компоненти, които Руската федерация използва за военни цели. "Ние предлагаме, наред с други неща, да въведем ограничения върху износа на много електронни компоненти, използвани в руски системи, като дронове, ракети, хеликоптери“, обясни тя.