Европейският съюз може да въведе допълнителни санкции или да съгласува нов пакет ограничения срещу Русия в отговор на фиктивните референдуми, които Москва ще проведе на окупираните украински територии, съобщава Euractiv, като се позовава на източници от Брюксел.

В отговор на признаването от страна на Москва на резултатите от референдумите, ЕС може да разшири наказателните мерки, като разшири т.нар. черни списъци с лица, замесени в организирането на допитванията. Освен това може да се стигне до забрана за търговия, туризъм и финансиране на анексираните региони – мерки, които вече бяха приложени след началото на войната в Украйна.  

Добавяйки, че може да бъдат наложени и допълнителни секторни санкции, източник на медията от ЕС призна, че ще бъде трудно да се предвиди дали ще бъде постигнато единодушие по въпроса сред Общността.

"Наистина зависи от това какво искат страните-членки – но референдумите, заедно с кланетата като това в Изюм може да доведат до седми пакет санкции“, поясни събеседникът на медията, пожелал анонимност.

Няколко дипломати от Брюксел подчертаха пред Euractiv, че шансовете за съгласуване на нов пакет санкции срещу Русия са малки – особено с оглед позицията на Унгария, която най-вероятно ще наложи вето на подобна инициатива.

Във вторник унгарският външен министър Петер Сиярто призова служителите на ЕС да избягват обсъждането на допълнителни санкции срещу Русия заради войната в Украйна, повтаряйки предупрежденията, че подобни стъпки биха навредили на Блока.

След началото на военните действия в страната, ЕС се споразумя за шести пакет санкции, които включват замразяване на активи и визови ограничения за руски олигарси и служители, контрол върху износа, изключване на руските банки от разплащателната система SWIFT и забрана за внос на въглища и нефт, припомня медията.