Европейският съюз за първи път ще въведе ограничителни мерки срещу китайски компании, за които се твърди, че подкрепят Русия, съобщава Financial Times, цитиран от РИА Новости.

"Брюксел е предложил налагане на санкции на китайски компании, заради подкрепа на руската военна машина, за първи път от началото на конфликта в Украйна".

Според проекта на новия пакет от ограничения на ЕС, с който разполага вестникът, става дума за възможно налагане на санкции срещу седем китайски компании, които са обвинени в "доставка на оборудване за Русия“. Сред тях по-специално се ​​3HC Semiconductors, King-Pai Technology, както и хонконгските Sinno Electronics и Sigma Technology, пише медията.

Както подчертава вестникът, възможните ограничения от страна на Европейския съюз вероятно ще разочароват Пекин, който се стреми да попречи на Брюксел да подкрепи Вашингтон в "борбата за глобално влияние“. Твърди се, че ЕК е разглеждала и възможността за разширяване на списъка със стоки, забраняващи  вноса за Русия.

В същото време, според вестника, Европейският съюз е предложил да се наложат санкции на някои ирански компании за "помощ на Русия". Според вестника в Брюксел е обсъдена и забраната танкери, които крият "без основателна причина" местоположението си, да влизат в пристанищата на страните от ЕС.

Европейската комисия   е отказала коментар.

По-рано медиите съобщиха, че ЕК може да предложи нов пакет от ограничителни мерки срещу Русия през следващите дни, посланиците на страните от ЕС възнамеряват да го обсъдят следващата сряда.