Страните от Европейския съюз може да договорят още през март механизъм за съвместни покупки на боеприпаси, които да бъдат доставени на Украйна, съобщава Bloomberg.

Инициативата, предложена от Естония, ще бъде обсъдена в понеделник (20 февруари) от министрите на външните работи на страните от Общността. Но окончателното решение по въпроса може да бъде взето на среща на мартенската среща на върха на ЕС. Няколко страни от ЕС, включително Нидерландия и Румъния, вече подкрепиха идеята за съвместни покупки на боеприпаси за Украйна, отбелязва агенцията.

"Като идея това е много добро, защото боеприпасите са проблем – Украйна се нуждае от много от тях, а ние също трябва да увеличим запасите си“, заяви нидерландският министър на отбраната Кайса Олонгрен в рамките на Мюнхенската конференция по сигурността.

Румънският външен министър Богдан Ауреску на свой ред определи инициативата като "интересна" и допълни, че трябва да проучи подробностите. Съвместните усилия са по-ефективни, добави той.

Франция и Полша също обмислят съвместни покупки. Лидерът на кабинета във Варшава Матеуш Моравецки вече обяви намерението си да организира коалиция заедно с Естония, която да финансира производството на боеприпаси и прехвърлянето им в Украйна.

По-рано Естония предложи на страните от ЕС да предоставят 4 милиарда евро за закупуване на боеприпаси за Украйна. А Върховният представител на ЕС по външните въпроси и политиката за сигурност Жозеп Борел обяви, че на 6-7 март външните министри на Общността ще проведат спешна среща, посветена на проблема с боеприпасите за Украйна.