Европейския съюз иска да задели повече от 500 милиона евро (977.91 милиона лева) за увеличаване на производството на боеприпаси, за да помогне на Украйна и да попълни запасите на страните-членки на ЕС, пише Reuters.

Съгласно план, който ще бъде представен от Европейската комисия, ЕС ще даде субсидии на европейски оръжейни фирми за инвестиции, които увеличават производството на боеприпаси и ракети.

"Що се отнася до отбраната, нашата индустрия сега трябва да премине към режим на военна икономика“, заяви Тиери Бретон, комисар за вътрешния пазар на ЕС, в бележки, публикувани преди официалното съобщение.

Планът ще се нуждае от одобрение от правителствата на ЕС и Европейския парламент, за да стане реалност.

Схемата е третата част от по-широкото усилие на ЕС да достави повече боеприпаси и оръжие на Украйна, особено 155-милиметрови артилерийски снаряди, от които Киев се нуждае тъй като борбата срещу руската инвазия се превърна във "война на изтощение".

Като част от усилията за доставка на 1 милион снаряда на Украйна в рамките на 12 месеца, ЕС вече се съгласи да задели 1 милиард евро (1.96 милиард лева) за боеприпаси и ракети, които страните да изпратят на Украйна.

Последният елемент от кампанията за боеприпаси има за цел да даде стимули на оръжейните фирми да увеличат производството си.

Той ще задели 500 милиона евро от бюджета на ЕС за частично финансиране на проекти, които увеличават капацитета. Това също така ще позволи паричните средства на ЕС за регионално развитие, известни като кохезионни фондове, и фондове за възстановяване след пандемия от коронавирус да бъдат използвани за такива проекти.

Бретон заяви, че ЕС разполага със значителна индустриална база за производство на боеприпаси, но "няма мащаба днес, за да отговори на нуждите от сигурност на Украйна и нашите държави-членки“.

"Ние можем и трябва да го съживим, за да го адаптираме към нуждите на конфликт с висока интензивност“, подчертава Бретон.