Европейската комисия представи един от централните елементи на своята стратегия в четвъртък, който трябва да гарантира, че индустрията на блока ще може да се конкурира със Съединените щати и Китай в производството на чисти технологични продукти и достъпа до суровини, необходими за зеления преход, предава Reuters.

Законът за промишлеността Net-Zero Industry Act и Законът за критичните суровини на изпълнителната власт на ЕС, част от неговия индустриален план за зелена сделка, са предназначени да гарантират, че блокът е не само лидер в намаляването на въглеродните емисии, но и напред в технологиите, необходими за това. Защото в момента има признаци, че континентът изостава от конкурентите.

Очаква се глобалните инвестиции в зеления преход да се утроят до 2030 г. от 1 трилион долара миналата година, заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен пред Европейския парламент в сряда, като обяви, че "състезанието започва“.

Изпълнителната власт на ЕС си постави цели за региона да добива 10% от критичните суровини като литий, кобалт и редкоземни елементи, които консумира, като рециклирането добавя още 15% и да увеличи преработката до 40% от нуждите си до 2030 г.

Доставката на минерали, жизненоважни за зеления преход, е предизвикателство, тъй като Китай преработва почти 90% от редкоземните елементи и 60% от лития, ключов елемент за батериите.

Комисията смята, че не повече от 65% от всяка ключова суровина трябва да идва от една-единствена трета страна.

Нахлуването на Русия в Украйна затвърди урока, научен по време на пандемията от COVID-19, а именно, че ЕС не може да разчита на един доставчик за основни материали.

Изпълнителната власт на ЕС ще признае твърдите планове за добив или преработка на суровини за "стратегически проекти“, които биха могли да се възползват от рационализирани разрешителни и достъп до финансиране.

В търговията ЕС ще се стреми да разшири своята мрежа от партньорства за суровини и споразумения за свободна търговия, като например с Австралия, Канада и Чили, и да изгради глобален съюз за суровини.

Освен това ЕС трябва да си постави цел за производство на най-малко 40% от чистите технологични продукти, от които се нуждае до 2030 г., отчасти чрез рационализиране на предоставянето на разрешителни за екологични проекти и чрез насърчаване на инвестициите.

Комисията ще предложи по-опростени схеми за държавна помощ, позволяващи субсидии за насърчаване на зелени технологии, с възможност за предлагане на данъчни облекчения, като се използват съществуващите фондове на ЕС.