Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел предупреди в четвъртък китайския президент Си Дзинпин да се заеме незабавно със "списък от компании", участващи в доставките на стоки с двойна употреба за Русия, като посочи, че страните от ЕС скоро ще обсъдят дали да наложат санкции на тези субекти, пише европейската редакция на Politico.

Около 13 компании, базирани в Китай, са в полезрението на ЕС, тъй като блокът се стреми да затегне контрола върху изтичането на стоки с двойна употреба, изнасяни за Русия, които според Киев и западните му съюзници дават възможност за агресивна война срещу Украйна. При липса на адекватни гаранции от страна на Пекин лидерите на ЕС, които ще се срещнат в Брюксел следващата седмица, може да решат да посочат имената на компаниите.

"Набелязахме списък с компании, за които има подозрения, че играят роля в заобикалянето на нашите санкции, и с повод ... по време на срещата на върха се съгласихме, че е важно да навлезем в повече подробности", заяви Мишел пред репортери след разговорите на върха със Си в Пекин. "Искрено се надяваме, че днес ще бъдем чути, а след това Китай ще предприеме съответните действия."