Европейският съюз смекчи последното си предложение за санкции за ценови таван на износа на петрол от Русия, като забави пълното му прилагане и смекчи ключови разпоредби за корабоплаването.

Блокът предложи да се добави 45-дневен преход към въвеждането на тавана, според документ, видян от Bloomberg. Предложеният гратисен период ще се прилага за петрол, натоварен преди 5 декември – датата, на която петролните санкции трябва да влязат в сила – и разтоварен до 19 януари, привеждайки ЕС в съответствие с клауза, обявена преди това от САЩ и Обединеното кралство.

Посланиците на ЕС трябва да се срещнат в сряда с цел одобряване на тавана, съобщи Bloomberg по-рано. Очаква се на срещата дипломатите да обсъдят и нивото на цените. Ако подкрепят предложението, ЕС и Групата на седемте могат да обявят ограничението още същата вечер.

Таванът би забранил на компаниите да предоставят превози и услуги, като застраховане, посредничество и финансова помощ, необходими за транспортиране на руски петрол навсякъде по света, освен ако петролът не се продава под договорения праг.

САЩ настояха съюзниците в Европа да коригират пакета от петролни санкции, който включваше пълна забрана на услугите, които блокът първоначално прие през юни, като добави таван на цените с две цели: да задържи руския петрол на пазара, за да избегне ценови скокове, като в същото време ограничава приходите на Москва.