Европейският съюз има за цел да обедини усилията си с отбранителната индустрия на блока, за да ускори и разшири производството на боеприпаси, които са крайно необходими на бойното поле в Украйна, и да попълни военните запаси у дома, съобщава Reuters.

Говорейки на Мюнхенската конференция по сигурността, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предложи блокът да направи това, което направи по време на пандемията, за да се подготви за широкомащабното производство на ваксина срещу COVID.

"Можем да помислим например за дългосрочни споразумения за покупка, които дават възможност на отбранителната индустрия да инвестира в производствени линии сега, за да бъде по-бързо и да увеличи количеството, което може да достави“, подчерта тя.

Фон дер Лайен отбеляза, че блокът не може да чака месеци и години, за да попълни собствените си военни запаси или да изпрати боеприпаси като 155-милиметрови артилерийски снаряди в Украйна.

"Сега наистина е моментът да се ускори производството на стандартизирани продукти, от които Украйна отчаяно се нуждае, например стандартизирани боеприпаси“, изтъкна тя.