ЕС осъди днес решението на Сърбия да проведе външнополитически консултации с Русия, заявявайки, че то повдига въпроси в момент, когато Брюксел е казал на страните, желаещи да се присъединят към блока, да не продължават обичайните си отношения с Москва, информира Reuters.

Руският външен министър Сергей Лавров и сръбският му колега Никола Селакович подписаха в петък документ, наречен "план за консултации".

Селакович заяви, че планът предвижда консултации по двустранни и многостранни дейности, въпреки че в него няма нищо за политиките в областта на сигурността. Сръбските опозиционни партии разкритикуваха документа.

Сърбия, която беше бомбардирана от НАТО преди две десетилетия, а сега се стреми да се присъедини към Европейския съюз, отдавна се бори да балансира между исторически близките връзки с Русия и стремежите за икономическа и политическа интеграция със Запада.

В понеделник пред репортери в Брюксел говорителят на Изпълнителната комисия на ЕС Петер Стано отбеляза, че новият руско-сръбски консултативен документ е бил подписан само няколко дни след като Москва обяви мобилизация за войната в Украйна и започна да организира гласувания за анексиране на завладените от нея територии.

Споразумението между Сърбия и Русия е "много ясен знак за намерението им да укрепят връзките си", каза Стано. "И това повдига сериозни въпроси."

ЕС е бил много ясен с държавите, които искат да се присъединят, че отношенията с Русия при сегашните обстоятелства не могат да бъдат обичайни, каза той. Сърбия е обявила присъединяването си към ЕС за стратегически приоритет, което предполага "привеждане в съответствие с европейските политики, включително по външнополитически въпроси", добави Стано.