ЕС и Япония се противопоставиха на предложението на САЩ на страните от Групата на седемте (Г-7) да се откажат от всякакъв износ за Русия като част от преговорите в навечерието на срещата на върха на държавните лидери, пише Financial Times.

За срещата в Хирошима следващия месец те подготвят изявление, което съдържа обещание за замяна на сегашния режим на секторни санкции срещу Русия с пълна забрана на износа с малки изключения, показват документи, видяни от британското издание.

Пълната забрана за износ ще включва изключения за селскостопански, медицински и други продукти.

САЩ направиха предложението на фона на разочарованието от настоящата система на санкции, която е пълна с вратички, позволяващи на Русия да продължи да внася западни технологии, заявиха събеседниците на FT.

Но представители на Япония и ЕС на подготвителна среща миналата седмица предположиха, че подобен ход не може да бъде реализиран.

"От наша гледна точка това просто не е възможно“, казва служител, пожелал анонимност.

ЕС договори 10 пакета от санкции срещу Русия от февруари 2022 г., но те преминаха на фона на спорове между страните членки. Някои успяха да осигурят изключения от правилата за своите индустрии, като заплашваха да наложат вето на ограниченията.

Замяната на сегашния режим на санкции с пълна забрана за износ с изключения може да доведе до подновен разгорещен дебат и потенциално облекчаване на настоящите мерки, заявиха официални лица.

Съветът за национална сигурност на Белия дом отказа да коментира разговорите с партньорите от Г-7, но обяви, че САЩ "ще продължат да търсят начини да държат Русия отговорна“.

Борбата с укриването и заобикалянето на санкциите от трети страни е основната цел на САЩ, Обединеното кралство, ЕС и други съюзници, които увеличават натиска върху държави като Турция, ОАЕ и страни от Централна Азия, които са увеличили търговския обем с Русия след въвеждането на Западни санкции.

Лидерите на Г-7 ще се съберат в Хирошима на 19 май за тридневна среща на върха, която ще се фокусира върху последиците от войната на Русия срещу Украйна, икономическата сигурност, зелените инвестиции и Индо-Тихоокеанския регион.

Междувременно, според съобщения в медиите, Европейският съюз възнамерява да предложи забрана на транзита на много стоки през Русия в 11-ия пакет от санкции, който в момента се подготвя в Брюксел.