Най-големите икономики в Европа и САЩ разкритикуваха Косово за изостряне на напрежението със Сърбия, след като Прищина използва сила, за да си осигури достъп до общински сгради в северната част на балканската страна близо до сръбската граница, пише европейската редакция на Politico.

Полицията използва сълзотворен газ в град Звечан, за да разпръсне тълпа от етнически сърби в петък, които се опитваха да блокират новоизбран албански кмет да влезе в офис сградата му.

Насилието предизвика незабавна ответна реакция от страна на Сърбия, чийто президент Александър Вучич постави армията си в пълна бойна готовност и нареди на военни части да се приближат до границата с Косово.

Вашингтон побърза да осъди Прищина за използването на насилие и влошаването на отношенията със Сърбия. Напрежението между двете страни продължава след бруталната Балканска война в края на 90-те години след опита на Косово да се отдели от Сърбия. Косово обяви своята независимост през 2008 г., но много сърби в северните райони на страната все още виждат Белград като своя столица, което усложнява отношенията между съседните страни.

"Съединените щати категорично осъждат действията на правителството на Косово за насилствен достъп до общински сгради в северната част на Косово, действия, които то предприе срещу съветите на Съединените щати и европейските партньори на Косово“, заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в съобщение изявление.

"Тези действия рязко и ненужно ескалираха напрежението, подкопавайки усилията ни да помогнем за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия и ще имат последствия за нашите двустранни отношения с Косово“, продължи той. "Призоваваме премиера Албин Курти да обърне курса и всички страни да се въздържат от всякакви по-нататъшни действия, които ще разпалят напрежението и ще насърчат конфликта“.

САЩ също излязоха със съвместно изявление с Франция, Италия, Германия и Обединеното кралство, осъждайки действията на властите в Косово. Те също така изразиха загриженост относно решението на Сърбия да "повиши нивото на готовност на въоръжените си сили на границата с Косово и призова всички страни за максимална сдържаност, като избягва подстрекателската реторика“.

В Звечан сърбите протестираха срещу резултата от гласуването през април, което мнозинството от косовските сърби бойкотира в четири северни общини до сръбската граница, тъй като техните призиви за повече автономия бяха игнорирани.

Местните сърби отказват да работят с четиримата нови кметове, които произхождат от етнически албански партии. Косовската полиция обвини етнически сърби, че са хвърляли камъни и са нападнали четири от техните превозни средства и че също така се е чула стрелба, според Reuters.

Русия обвини Косово, САЩ и ЕС за ескалацията на напрежението на Балканите. "Решително осъждаме провокативните стъпки на Прищина, които доведоха ситуацията до гореща фаза и пряко застрашават сигурността на целия регион на Балканите“,заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

"Отговорността за това е изцяло на САЩ и Европейския съюз“, посочи тя.

НАТО призова за преговори между двете страни за разрешаване на проблема. "Призоваваме институциите в Косово незабавно да деескалират и призоваваме всички страни да разрешат ситуацията чрез диалог“, написа в Twitter Оана Лунгеску, говорител на отбранителния алианс. Силите на НАТО в Косово "остават нащрек и ще гарантират безопасна и сигурна среда“, добави тя.