Европейският съюз и Съединените щати ще се противопоставят на всеки опит за дестабилизиране на световните енергийни пазари и заобикаляне на санкциите.

Това гласи съвместно изявление след заседанието на Енергийния съвет на ЕС и САЩ, цитирано от РБК-Украйна.

По време на среща в Брюксел представители на ЕС и САЩ обсъдиха последиците от нахлуването на Русия в Украйна върху енергийните пазари.

"Двете страни потвърдиха своя твърд ангажимент пряко да противодействат с адекватни мерки на всички усилия за по-нататъшно дестабилизиране на световната енергийна ситуация и заобикаляне на санкциите“, се казва в текста на комюникето.

Съветът отново осъди най-категорично "незаконната, непредизвикана и неоправдана агресивна война на Русия срещу Украйна, която донесе големи страдания и разрушения на Украйна и нейния народ“.

Войната също така предизвика глобална криза на хранителната и енергийната сигурност с растящи цени, нестабилност на пазара и непропорционално въздействие върху развиващите се страни и уязвимото население, се отбелязва още в съобщението.

"Действията на Русия, включително масирани атаки срещу критична инфраструктура, поставиха безпрецедентен натиск върху сигурността и работата на енергийните системи на Украйна, включително атомната електроцентрала в Запорожие“, се казва в изявлението.

Съветът потвърди отново, че бъдещето на Украйна и Молдова и техните граждани е в Европейския съюз и ще продължи да подкрепя по-нататъшната интеграция на Украйна и Молдова в ЕС.

"След успешното синхронизиране на Украйна и Молдова с електрическата мрежа на ЕС, Съветът възнамерява да продължи да подкрепя бързото възстановяване и реконструкция на Украйна, както и да подкрепя Украйна и Молдова, като им помага в тяхната дългосрочния икономически преход и преход към чиста енергия. Съветът продължава да подкрепя интеграцията на двете страни с ЕС във всички енергийни сектори, включително чрез ускоряване на развитието на енергийна инфраструктура и междусистемни връзки.

ЕС, неговите държави членки и САЩ се ангажират да продължат да предоставят спешна енергийна помощ на Украйна чрез форумите за подкрепа, създадени през 2022 г., включително Координационния форум на Г7+ и Международния енергиен консултативен съвет за Украйна,

Съветът осъди действията на Русия в Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ) и подчерта пълната си подкрепа за работата на Международната агенция за атомна енергия по прилагането на предпазни мерки за подпомагане на Украйна в нейните усилия да управлява ядрената безопасност в своите ядрени съоръжения, включително усилията й за създаване в Запорожката АЕЦ на зона за ядрена безопасност и защита.

"ЕС и САЩ призовават Русия да изтегли персонала и военното си оборудване от атомната електроцентрала в Запорожие и да върне пълния й контрол на нейния законен собственик, Украйна“, се казва в изявлението.

Съветът също така възнамерява да засили сътрудничеството за намаляване на зависимостта от Русия за ядрени материали и услуги за горивния цикъл и подкрепя текущите усилия на засегнатите държави-членки на ЕС за диверсификация на доставките на ядрено гориво, според случая.

Десетата среща на Енергийния съвет ЕС-САЩ беше председателствана от заметсник председателя на ЕК Жозеп Борел, еврокомисаря по енергетиката Кадри Симсън и държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Енергийният съвет ЕС-САЩ е водещият трансатлантически координационен форум по стратегически енергийни въпроси за обмен на политики и координация на политическо и техническо ниво.