ЕС и САЩ са започнали да разработват санкции срещу Русия, свързани със ситуацията в Украйна, два месеца преди началото на войната - през декември 2021 г. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на Мюнхенската конференция по сигурността, предава ТАСС.

"ЕС, заедно със САЩ, започнаха да разработват широкомащабни икономически санкции срещу Русия още през декември 2021 г.“, изтъкна Фон дер Лайен и добави, че те "се надяват, че няма да се наложи да бъдат приложени“.

"Преди повече от година САЩ започнаха да правят безпрецедентно нещо, излагайки своите разузнавателни данни в публичното пространство, заявявайки, че Русия подготвя нападение срещу Украйна. Надявахме се, че това няма да се случи, но започнахме да се подготвяме ," отбеляза председателят на ЕК.

Фон дер Лайен се изказа в полза на цялостно увеличаване на натиска върху Русия и увеличаване на доставките на оръжия и боеприпаси за Украйна, за масовото производство, на което тя предложи да се мобилизира европейската индустрия.