Европейският съюз и НАТО реагираха предпазливо на представения на първата годишнина от войната китайски план за прекратяване на огъня в Украйна, коментират в редакцията на германския национален ежедневник Die Zeit.

"На Китай не може да се има голямо доверие, защото не осъди незаконното нахлуване (на Русия) в Украйна“, коментира генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг пред журналисти в Естония.

Само няколко дни преди руската инвазия Китай подписа договор за приятелство с Русия. Народната република избра страна, заяви на свой ред председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. На този фон предложението ще бъде разгледано, но то не може да се определи като мирен план, а като набор от принципи, подчерта Фон дер Лайен.

Президентът на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер също изрази съмнение, че Китай "иска да играе конструктивна роля“ в търсенето на мир в Украйна. Ако правителството в Пекин е сериозно, то трябва да говори не само с Русия, но и с Украйна, заяви Щайнмайер от Берлин. Освен това – по думите му, Пекин е трябвало да осъди Русия като агресор пред ООН.