Европейският съюз и НАТО планират да приемат нова пътна карта в сферата на външната политика до края на 2022 г., която значително ще засили стратегическото сътрудничество между тези организации. Това заяви в сряда генералният секретар на Европейската служба за външна дейност Стефано Санино по време на форум, организиран от Центъра за анализ на европейската политика на САЩ, предава ТАСС.

"Настъпи моментът да изведем нашето стратегическо партньорство на ново ниво. Заедно разработваме нова амбициозна и многостранна пътна карта за сътрудничество, която се планира да бъде приета до края на 2022 г.“, заяви той. Сега приоритет на ЕС е осигуряването на взаимно допълване и синергия с НАТО и сега организациите "се съгласяват в стратегическите оценки на околната среда“, каза Санино.

На 21 март Съветът на ЕС одобри отбранителната концепция на ЕС, наречена "Стратегически компас на ЕС“, която е предназначена за периода до 2030 г. и включва решението за създаване на Сили за бързо реагиране на ЕС от 5000 души. В документа се подчертава, че в областта на отбраната и сигурността ЕС ще "допълни НАТО“, който "остава основата на сигурността на своите страни-членки“.