Европейският съюз досега е открил и замразил активи на руски компании и физически лица в размер на 21,5 милиарда евро, съобщи еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс на пресконференция в Брюксел.

"Към днешна дата вече сме замразили 21,5 милиарда евро пари от руски компании и олигарси“, поясни Рейндерс, като допълни, че ЕС продължава да работи по намирането и замразяването на руски ресурси и търси правна формула за прехвърляне на тези средства към Украйна.

По думите му ЕС също интензивно работи за намиране и блокиране на средствата на Централната банка на Руската федерация.

От пролетта на 2022 г. Европейският съюз обяви блокирането на около 300 милиарда евро от активите на Руската централна банка, но както съобщи по-рано Bloomberg, Брюксел всъщност не знае къде се намират 86% от всички активи, които теоретично трябва да бъдат замразени. Следователно сега ЕС физически не може да конфискува и прехвърли тези пари на Украйна. Според агенцията, правната служба на ЕС е представила документ за срещата на върха на 9 февруари, в който е оценила общия размер на замразените руски активи на 258 милиарда долара. Не повече от 36,4 милиарда долара от тази сума, или около 14%, е локализирана в момента.

При тези условия правната служба на ЕС също така препоръчва "да се работи с Г-7 и международните партньори на ЕС“ за намиране на останалата част от замразените руски златни и валутни резерви, ако Брюксел възнамерява да инвестира тези средства и да използва лихвите за изплащане на средства за Украйна. Тя също така признава, че жизнеспособността на този план ще зависи пряко от това колко от тези средства ще бъдат намерени в сметките на европейските търговски и централни банки.