Европейският съюз, в рамките на санкциите срещу Русия, досега е замразил руски активи на стойност 17,5 милиарда евро, заяви Кристиан Виганд, представител на Европейската комисия, в четвъртък по радио ORF.

"Постигнахме напредък, през април започнахме с около 6,7 милиарда евро, а днес тази сума вече е 17,5 милиарда евро“, каза той.

Той уточни, че става дума за активите на 1350 лица и организации под санкции. Повечето активи са блокирани в Германия, Белгия, Франция, Люксембург, Ирландия, Италия и Австрия. В същото време Виганд не коментира съобщенията от дипломатическите кръгове в Брюксел, че размерът на замразените руски активи в Унгария възлиза на няколко хиляди евро. "Всичко е въпрос на ефективно прилагане [на санкциите], което е това, което преследваме. Създадохме собствена работна група, където работим редовно със страните членки, за да гарантираме ефективното прилагане на санкциите и замразяването [на активи] Някои страни членки все още не са си направили домашното“, заяви представителят на ЕК.