Европейската комисия съобщава в Twitter, че Европа е намалила потреблението си на газ с 20% през последните месеци в сравнение със средната стойност за пет години. Както се уточнява в съобщението, това стана възможно благодарение на усилията както на гражданите, така и на бизнеса на страните от ЕС. Европейската комисия уточни, че процентът от 20% е доста над целта от 15%.

На 20 юли 2022 г. Европейската комисия призова европейските страни доброволно да намалят потреблението на газ с 15% от 1 август 2022 г. до 31 март 2023 г. Показателите са съпоставени със средните стойности за предходните пет години.

Европейската комисия излезе с такава инициатива от страх, че Русия може напълно да спре доставките. Това съответства на 45 милиарда кубически метра газ.

Правилата влязоха в сила през август миналата година, валидни са 12 месеца и могат да бъдат удължавани. В съответствие с тях всички държави от ЕС ще трябва непременно да намалят потреблението на газ, ако Съветът на Европа обяви т. нар. "предупреждение на Съюза".