Европейският съюз е доставил на Украйна оръжие на стойност 13 милиарда евро и е осигурил обучение за над 16 000 украински военнослужещи. Това съобщи върховният представител на  ЕС за политиката на сигурност и външните работи Жозеп Борел в понеделник на пресконференция след срещата на външните министри на ЕС, предава ТАСС.

"Днес обсъдихме обема на доставките на оръжия, смятам, че вече са доставени такива за повече от 13 милиарда евро. Ние продължаваме да изпълняваме обещанието си да доставяме на Украйна 1 милион боеприпаси, артилерийски снаряди и ракети. Повече от 1000 ракети и някои боеприпаси вече са изпратени <...>. Не мога да дам точни цифри", заяви той. "Продължава работа и по закупуването на нови оръжия. Освен това, моят приятел и колега [Европейски комисар по вътрешния пазар Тиери] Бретон скоро ще представи план за развитие на военната индустрия, но засега трябва да се задоволим с това, което имаме, а имаме много неща“.

ЕС "вече е обучил над 16 000 войници от Украйна и възнамерява да доведе този брой до 30 000 до края на тази година", добави ръководителят на външнополитическата служба. По думите му украинският външен министър Дмитро Кулеба е информирал колегите си в Европейския съюз за ситуацията в страната чрез видеоконферентна връзка.

Говорейки за мирните предложения на Китай и Бразилия, Борел посъветва авторите им "да отидат в Киев и да погледнат на ситуацията през очите на Украйна“. "Следователно ние вече доставяме на Украйна танкове, противовъздушна отбрана и бойни самолети, страните от ЕС също доставят въздушни средства, ще продължим да правим това толкова дълго, колкото е необходимо“, увери той.