Държавите-членки на Европейския съюз са прехвърлили на Украйна само 480 хиляди от обещаните един милион артилерийски снаряда за Украйна до пролетта на 2024 г., пише Reuters.

През март ЕС разработи план за предоставяне на Украйна на един милион артилерийски снаряда, едно от ключовите оръжия в пълномащабна руско-украинска война.

Планът се състоеше от три части: доставки от запасите на армията на ЕС, инвестиции в местно производство и поръчка на снаряди от оръжейни компании чрез съвместна схема за обществени поръчки, координирана от Европейската агенция по отбрана.

От собствените си резерви държавите от ЕС прехвърлиха на Украйна около 300 хиляди артилерийски снаряда, пише Reuters, а като част от съвместни покупки - само 60 хиляди. Европейският съюз цитира различни причини за изоставането от плана.

Някои твърдят, че много правителства на ЕС не са подкрепили заявленията си за дългосрочна подкрепа за Украйна, като са направили поръчките на оръжейните компании. Други настояват, че индустрията се нуждае от време, за да увеличи производството.

Критики има и по отношение на решението за ограничаване на участието в съвместни поръчки на компании от ЕС и Норвегия, за което настоя преди всичко Франция.

Миналия месец германският министър на отбраната Борис Писториус публично заяви, че ЕС няма да постигне целта си да достави един милион артилерийски снаряда на Украйна до март 2024 г.

В същото време Европейската комисия призова страните от ЕС да окажат натиск върху отбранителната индустрия да увеличи производството на снаряди за Украйна.