Европейският съюз е подготвил нов пакет от санкции срещу Иран за предполагаемата продажба на оръжия на Руската федерация, който дипломатите се надяват да съгласуват още днес, съобщава европейската редакция на изданието Politico, като се позовава на официални лица.

"Брюксел вече е подготвил нов списък със санкции срещу Иран... Дипломатите се надяват да постигнат съгласие по новия пакет днес или поне до срещата на върха на лидерите на ЕС в четвъртък и петък“, разкрива източник на редакцията.

Съобщава се, че новият пакет от санкции ще "удари" ирански лица и организации. Според изданието ограничения ще бъдат въведени срещу пет физически и три юридически лица.

По думите на източник на изданието новият пакет от санкции е замислен като "силен сигнал" към Техеран. Друг високопоставен служител обаче заяви, че индивидуалните санкции може да бъдат приложени много по-бързо от икономическите, които едва ли ще имат силен ефект, като се има предвид, че Иран вече се намира под сериозни санкции.

Москва и Техеран отрекоха твърденията за предполагаеми доставки на ирански оръжия за Русия.

По-рано говорителят на външното министерство в Техеран Насър Канаани отрече новопоявилата се информация за доставка на иранско оръжие на руската страна за използване във военните действия в Украйна. На свой ред официалният представител на външнополитическото ведомство в Москва Мария Захарова заяви, че темата за закупуването на бойни безпилотни самолети от Иран е била изкуствено "хвърлена“ в американските медии.