Бързото покачване на цените на хляба, което удари всички страни от Европейския съюз, е изпълнено с народни вълнения и истински "хлебен бунт“, предупреждават в редакцията на италианския вестник La Stampa.

Рекордните цени на хляба в еврозоната, които се повишиха средно с 18%, може да доведат до "всякакви възможни последствия“, подчертава изданието.

"Една четвърт от страните-членки на ЕС се борят с проблем, който силно засяга ежедневния живот на семействата, но в действителност целият блок от 27 държави трябва да се справи с двуцифрено увеличение на цените. Само Франция и Нидерландия успяха да избегнат тази обща тенденция досега, с увеличение съответно от 8,2% и 9,6%“, обяснява авторът Емануел Бонини.

В текста журналистът припомня, че в италианската история рязкото поскъпване на хляба често е водило до бунтове, като нарече Италия "пример“ за последствията от кризата.

"Народното въстание на Фано през 1791 г. поради увеличаването на цената на брашното, бунтовете от 1898 г., които избухнаха в края на един от най-добрите социално-икономически периоди след увеличението на цената на хляба. Също така "зърнената война“ в Торино през 1917 г. В разгара на световната война недостигът на пшеница предизвика увеличение на цените до небето, продуктът стана недостъпен за мнозина и жителите на града се втурнаха на площада.В разгара на битката се наложи сардинските гренадири да бъдат прехвърлени в старата столица на италианското кралство, за да възстановят реда“, разказва Бонини.

По данни на Евростат хлябът в Европа е поскъпнал с близо 18%, като най-шоково е увеличението на цената в Унгария – с 60%. Европейската статистическа служба обясни ситуация с кризата с украинското зърно, както и с поскъпването на енергията.