Енергийните министри на страните от Европейския съюз не са успели да постигнат никакъв напредък в реализацията на идеята на Европейската комисия за установяване на таван на цената на руския природен газ, пише европейската редакция на Politico.

Основната битка на срещата в петък е била как да се намали цената на природния газ в реално време - която се е увеличила седем пъти в сравнение с преди година и е довела до косвено увеличение на цените на електроенергията. Комисията предложи само ограничаване на руския газ, но много страни искат това да се прилага за целия внос.

Италианският министър на екологичния преход Роберто Чинголани разкри, че 15 държави подкрепят таван на цените на целия природен газ, като само три настояват за таван само за руския, а осем други министри са или против, неутрални или притеснени от икономическото въздействие.

"Мисля, че таванът на цената на газа е най-трудният случай от пазарна гледна точка“, заяви чешкият министър Йозеф Сикела, който председателства извънредния Енергиен съвет.

Берлин, Амстердам и Комисията не са запалени по идеята.

 

Ако поставите таван на цената на всичкия газ, "тогава има голям шанс да имате недостиг на газ. Ако натиснете цените надолу, ефектът обикновено е, че доставчиците отиват на друго място. А ние искаме да ударим Путин“, заяви нидерландският държавен секретар по добивните индустрии Ханс Вийлбриф.

Загриженост е изразила и Германия, където канцлерът Олаф Шолц каза: "Следователно решенията и предложенията не са толкова очевидни, колкото изглеждат на някои хора“.

Дори изтъкването на Русия отива твърде далеч за някои.

"Няма да се съгласим с това“, каза белгийският министър на енергетиката Тине ван дер Стратен, заявявайки, че ограничението само за Русия няма "добавена стойност“.

Говорител на външния министър на Унгария Петер Сиярто каза: "Ограничаването на цената на руския газ е абсурд“.

Комисията ще работи със страните, които се страхуват от евентуално отмъщение на Москва, която вече обеща да спре газа при налагане на максимални цени. Търсят се алтернативни доставки.

Въпреки тези различия френският енергиен министър Агнес Пание-Рунашер беше оптимист, че има "общо желание да се продължи напред“.

"Това е много силно послание, изпратено до пазарите, за избягване на финансови транзакции на газовия пазар, които изглеждат по-скоро игри, отколкото съответстващи на физическата реалност на енергийните потоци“, каза тя.

Целта е да се съберат конкретни законодателни предложения до момента, в който Фон дер Лайен произнесе годишната си реч за състоянието на Европейския съюз следващата сряда.

"Още нищо не е решено“, заяви комисарят на ЕС по енергетиката Кадри Симсън. "Така че вярвам, че ще имаме натоварен уикенд, а също и първите дни на следващата седмица, преди окончателният продукт и пакетът на Комисията да бъдат наистина готови“.