Решението на руския президент Владимир Путин да обяви частична мобилизация и да анексира окупираните от руската армия украински територии доказва "отчаянието“ на държавния глава и има единствената цел да ескалира кризата. Това заяви говорителят за външната политика на Европейския съюз Петер Стано на пресконференция, предава Reuters. Заедно с това, той обвини Кремъл в "много опасен ядрен залог“ и заяви, че международната общност трябва да окаже натиск върху него, за да "спре това безразсъдно поведение“.

"Това е просто още едно доказателство, че Путин не се интересува от мира, че той е заинтересован от ескалацията на тази агресивна война“, отбеляза представителят на ЕК.

"Това също е още един знак за неговото отчаяние от това как върви агресията му срещу Украйна...той се интересува само от по-нататъшни завоевания и продължаване на неговата разрушителна война, която вече има толкова много лоши последици по целия свят“, категоричен е Петер Стано.

Външнополитическият говорител на Европейската комисия също така подчерта, че "фиктивните, незаконни референдуми“, подкрепяни от Москва в окупираните от нея украински региони, няма да бъдат признати.

"Путин предприема ядрен риск. Той използва ядрения елемент като част от своя арсенал за терор, това е неприемливо“, отбеляза Стано.

"Разбира се, ние не сме във война с Русия. Ние подкрепяме правото на Украйна да защитава своя суверенитет и териториална цялост", заяви още говорителят на ЕК.

Стано съобщи още, че по-рано представители на страните от общността са провели координационна среща в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, по време на която са обсъдили ситуацията в Украйна. "Страните-членки на ЕС вече проведоха координационна среща, за да обсъдят отговора на ЕС на продължаването на агресивната война срещу Украйна. Това включва всички аспекти на агресията: военни престъпления, референдуми, отваряне на масови гробове", добави той.

В същото време ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви в Туитър, че "Кремъл обявява мобилизация в международния ден на мира, докато страните в Общото събрание на ООН работят в името на сътрудничеството, сигурността и просперитета". "Подкрепата на ЕС за Украйна ще остане непроменена“, добави Мишел.