"Европейският съюз не е забелязал значителна контрабанда на оръжия в Европа от военновременна Украйна", това е заявила европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон по време на посещение в Киев, в интервю за Reuters.

"Трябва да кажа, че не сме виждали промишлена контрабанда на огнестрелни оръжия от Украйна“, е подчертала тя.

Говорейки на покрива в центъра на Киев след среща с министъра на вътрешните работи на Украйна, Йохансон е заявила, че са регистрирани отделни случаи на изнасяне на малки оръжия от Украйна.

Те са предимно от хора, които се опитват да изнесат оръжия като трофеи или за лична защита и "те се вземат, разбира се, на границата от граничната охрана", е допълнила Йохансон.

Въпросът за контрабандата на оръжие е бил на първо място в списъка с теми, обсъждани на срещата й с украинския вътрешен министър Олександър Клименко.

ЕС предприе успешни стъпки за борба с трафика на хора в ЕС, е заявила Йохансон. Само седем случая на трафик са регистрирани от Европейската полицейска агенция Европол досега, е допълнила тя.

Според комисаря четири милиона украинци в момента живеят в Европа съгласно Директивата за временна закрила, политиката на ЕС за убежище за украинци, бягащи от инвазията на Русия, която започна през февруари 2022 г.

"Общата цифра е повече или по-малко стабилна от една година“, цитира медията.

Йохансон е заявила, че огромното мнозинство от украинските бежанци, интервюирани от ЕС, са заявили, че искат да се върнат "колкото е възможно по-скоро“, но че трябва да имат възможност да останат в Европа, ако желаят.

"Всеки отделен украински гражданин трябва да реши. Трябва да има добри възможности да се върнеш и трябва да има добри възможности да останеш", е допълнила Йохансон.