Европейският съюз призова Косово да предостави по-дълъг преходен период за премахване на старите сръбски регистрационни номера, които все още се използват от етническото малцинство в най-младата държава на Балканите, предава Reuters.

В петък властите в Прищина обявиха, че ще отложат разпоредбата за конфискуване на автомобили, собственост на етнически сърби, които отказват да използват местни номера на автомобили. Подобен ход може да влоши етническото напрежение, пояснява агенцията.

Косово се опита няколко пъти тази година да застави своето сръбско малцинство да смени старите номера на колите отпреди 1999 г., когато Косово все още беше част от Сърбия. Този ход обаче бе посрещнат със силна съпротива от страна на местните сърби, които живеят в северната част на страната.

Последният срок беше 1 ноември, когато около 10 000 шофьори трябваше да сменят регистрацията на старите си автомобили.

Европейският съюз подчерта, че Косово има право постепенно да премахне старите автомобилни номера и е направило стъпка в правилната посока, но че споразумение от 2016 г. предвижда 12-месечен срок за процеса, който не е спазен.

"Косово трябва да позволи по-дълъг преходен период“, каза Набила Масрали, говорител по външните работи и сигурността в Европейската комисия.

 "Това е последователният съвет на най-близките партньори на Косово, включително ЕС и САЩ, разочароващо е да видим, че не е следван“, добави тя.

Масрали призова всички страни да запазят спокойствие, да проявяват сдържаност и "да избягват всякакви действия или реторика, които биха могли да застрашат стабилността на място, особено в северната част на Косово“.

В петък министър-председателят на Косово Албин Курти обяви, че премахването на старите номера ще бъде приложено постепенно.

Косово обяви независимост през 2008 г., но около 50 000 етнически сърби, които живеят в северната част на Косово, отказват да признаят властта на Прищина и все още се смятат за част от Сърбия.