Явното незачитане на човешкото достойнство и демократичните страмежи на собствените му граждани от страна на иранския режим, както и подкрепата му за Русия, "налагат допълнителни корекции в позицията на ЕС спрямо Иран", се казва в резолюция, приета в четвъртък с вдигане на ръка, съобщиха от пресслужбата на Европейския парламент.

Членовете на ЕП настояват за разширяване на списъка със санкции на ЕС, така че да включва всички физически и юридически лица, отговорни за нарушения на правата на човека, и членовете на техните семейства, включително Върховния лидер аятолах Али Хаменей, президента Ебрахим Раиси, главния прокурор Мохамед Джафар Монтазери и всички фондации ("боняд"), свързани с Корпуса на гвардейците на ислямската революция (IRGC).

Те също така призовават Съвета и държавите членки да добавят IRGC и нейните спомагателни сили, включително паравоенните "Басидж“ и силите "Кудс“, към списъка на ЕС на терористичните организации. Всяка държава, в която IRGC разгръща с военни, икономически или информационни операции, следва да прекъсне и обяви за незаконни връзките си с тази агенция.

Отговорните за убийствата на протестиращите трябва да бъдат изправени пред съда

Парламентът осъжда най-категорично смъртните присъди и екзекуциите на мирни демонстранти в Иран и призовава иранските власти да сложат край на репресиите срещу собствените си граждани. Членовете на ЕП призовават властите на Ислямската република да гарантират незабавното и безусловно освобождаване на всички осъдени на смърт протестиращи и осъждат факта, че наказателните производства и смъртното наказание са използват от режима като оръжие за потискане на инакомислието и за наказване на хората за упражняване на основните им права. Лицата, отговорни за убийството на стотици протестиращи, трябва да бъдат изправени пред съда, казват те.

В резолюцията се призовава за "разширяване на ограничителните мерки" срещу Иран, тъй като той продължава да предоставя безпилотни летателни апарати и планира да предостави ракети земя-земя на Русия.

Накрая, членовете на ЕП изразяват дълбока загриженост относно структурните транснационални репресии, извършвани от властите на Ислямската република, които включват шпионаж и убийства, срещу иранската диаспора, живееща в ЕС. Те призовават ЕС и държавите членки да защитят по-решително засегнатите от подобни репресии.