Европейският парламент (ЕП) подкрепи отпускането на макрофинансова помощ за Украйна в размер на 5 милиарда евро. Решението беше взето в четвъртък на заседание в Страсбург, предава пресслужбата на европейския законодателен орган.

"Европейският съюз предоставя помощ на Украйна в размер на 5 милиарда евро, която е насочена към поддържане на макрофинансовата стабилност на страната“, се казва в одобрения документ. Както се посочва в ЕП, помощта се предоставя под формата на заеми.

На 9 септември финансовите министри на страните от ЕС договориха отпускането на макрофинансова помощ в размер на 5 милиарда евро.

Според официални украински данни бюджетният дефицит на страната е средно 5 милиарда долара на месец от март тази година. Олег Устенко, съветник на президента на Украйна по икономическите въпроси, каза по-рано, че до края на годината бюджетният дефицит може да достигне 50 милиарда долара. Според Националната банка на Украйна до края на годината се очаква западните страни да изпратят финансиране на обща стойност около 12 милиарда долара, включително 8 милиарда евро по програмата на ЕС за макрофинансова помощ.