Комисията по международна търговия на Европейския парламент одобри удължаването с още една година на срока, в който ще бъдат премахнати вносните мита от ЕС върху украинския износ, съобщава РБК-Украйна, като се позовава на пресслужбата на органа.

Спирането на тарифите се прилага за зеленчуци и плодове, селскостопански продукти и продукти от тяхната преработка. "Индустриалните стоки подлежат на нулеви мита от 1 януари 2023 г. в съответствие със Споразумението за асоцииране между Украйна и ЕС, така че те не са включени в новото предложение“, добавят от пресслужбата.

Според Европейската комисия днес ЕС е най-големият търговски партньор на Украйна. Съюзът представляваше 39,5% от украинската търговия през 2021 г. Украйна от своя страна е 15-ият най-голям търговски партньор на ЕС, тъй като представлява около 1,2% от общата търговия.

Европейският парламент одобри прекратяването на всички вносни мита на ЕС върху износа от Украйна още през май 2022 г. Решението бе взето с цел подкрепа на украинската икономика.