Европейският парламент в сряда без допълнително гласуване или обсъждане прие на второ четене решение за отпускане на спешна макрофинансова помощ на Украйна през 2023 г. (МФП+) в размер на 18 милиарда евро. Съответното съобщение беше взето на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург преди началото на процедурата по гласуване, съобщава кореспондентът на Укринформ.

"Инструмент за предоставяне на помощ на Украйна за 2023 г., макрофинансова помощ. Не са направени искания за възражения или допълнения в съответствие с член 67-78 по отношение на предложението на Съвета на ЕС. Така позицията на Съвета на ЕС се счита за приета и законодателството е прието. Председателят  ще го подпише днес след обяд“, отбеляза председателят на заседанието.

Както беше съобщено, вчера, 13 декември, ЕП с обикновено мнозинство подкрепи включването в дневния ред по спешната процедура за разглеждане на предложението на Съвета на ЕС за отпускане на МФП+ на Украйна в размер на 18 милиарда евро в 2023 г. Тъй като такова предложение вече беше внесено на второ четене, то според процедурата предложеният нормативен акт трябва да се счита за приет, ако няма възражения или допълнения от депутатите.

По-рано Съветът на ЕС единодушно се споразумя за пакет от макрофинансова помощ за Украйна през 2023 г. в размер на 18 милиарда евро. Унгария, която известно време блокира приемането на това решение, оттегли възраженията си след съответния преговорен процес в рамките на Съвета на ЕС.

МФП+ в размер на 18 милиарда евро през 2023 г. се предоставя на Украйна под формата на заем при изгодни условия. Заемът е с падеж от 10 години с възможност за удължаване, като гаранциите по кредита ще бъдат изплатени от бюджетния резерв на Европейския съюз.