Европейският парламент награди украинците и президента на Украйна Володимир Зеленски с наградата "Сахаров". По време на речта си лидерът на страната припомни действията на Русия в Мариупол и призова да се почете паметта на всички загинали, предава РБК-Украйна.

"Наградата отива при смелия украински народ, представляван от президента на страната, избраните лидери и гражданското общество“, заявяват евродепутатите по повода.

Наградата "Сахаров“, годишната награда на Европейския парламент, се присъжда за:

защита на правата на човека и основните свободи;

насърчаване на демокрацията и спазване на върховенството на закона;

зачитане на международното право;

защита на правата на малцинствата.

"Може би едва след края на тази война, когато освободим цялата си земя и можем да намерим всички гробове на жертвите на руския терор, ще можем да кажем колко живота е отнела тази тирания този път“, заяви Зеленски в реч по повода.

Той призова света да действа без да чака войната и да изправи пред правосъдието всички, които са я отприщили. Според президента най-ефективната защита на свободата и човешките права е да не се допусне повторна агресия.

Наскоро украинският народ също беше награден с наградата Oxi Courage Award за проявената смелост в борбата срещу руската агресия, припомня РБК-Украйна.