Нова вълна от COVID-19, предизвикана най-вече от новите подварианти на "Омикрон“, се очаква през следващите седмици. Това предупреди ръководителят на стратегията за ваксините на Европейската агенция по лекарствата (EMA) Марко Кавалери, съобщава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.

"Пандемията все още не е приключила“, подчерта Кавалери.

Вариантът "Омикрон“ BQ1 бе идентифициран в най-малко пет европейски държави миналата седмица, каза Кавалери, добавяйки, че Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) прогнозира, че вариантът BQ1 и тясно свързаният с него BQ1.1 ще станат доминиращи щамове от средата на ноември до началото на декември.

"Все още не е известно дали ще бъде по-заразен и дали ще причини по-тежко прекарване на заболяването от вариантите BA4 и BA5, но това, което се знае, е, че има по-голяма способност да заобикаля имунитета, включително след ваксинация и преболедуване от коронавирус“, коментира още Кавалери.

Във вторник гръцките здравни власти обявиха 52 966 нови потвърдени случая на COVID-19 за седмицата между 17 и 23 октомври. Националната организация за обществено здраве (EODY) също обяви 138 смъртни случая, свързани с вируса.