Главният учен на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) заяви във вторник, че пандемията "продължава“, оспорвайки думите на президента на САЩ Джо Байдън, обявил в понеделник, че здравната криза е приключила, пише европейската редакция на Politico.

"Честно казано, не мога да разбера защо президентът Байдън е стигнал до това заключение“, заяви главният медицински директор на регулатора Стефен Тирструп пред журналисти по време на брифинг.

"Това, което ми е ясно... е, че ние в Европа все още считаме пандемията за продължаваща, че е важно държавите-членки да се подготвят за пускане на ваксините и особено на адаптивните ваксини, за да предотвратят по-нататъшното разпространение на тази болест в Европа“, добави Тирструп.

В интервю, излъчено късно в неделя в САЩ, Байдън заяви: "Пандемията свърши“, добавяйки: "Все още имаме проблем с COVID. Все още работим много по него. Но пандемията свърши“.

Неочакваното изявление хвана неподготвени висшите здравни служители на Байдън. Президентът на САЩ първоначално не е планирал да съобщава важни новини за COVID, нито е обсъждал със своите здравни съветници обявяване на скорошен край на пандемията, разкриват двама високопоставени служители.

Здравните власти се опасяват, че подобни коментари от хора на властови позиции могат да повлияят на усилията за ограничаване на евентуални по-нататъшни вълни на заразата тази зима.

Повечето държави в Европа стартираха есенни бустерни кампании този месец, включително предлагане на нови ваксини от Moderna и BioNTech/Pfizer, които са адаптирани към Омикрон вариациите коронавируса.

Но засега поставянето на бустери върви изключително слабо в сравнение с предишните кампании за ваксинация.

EMA, заедно с Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, многократно призовава хората да приемат какъвто и да е бустер, който сега им се предлага, тъй като по-студеното време наближава и има увеличена вероятност от по-широко разпространение на COVID и други респираторни инфекции.