Европейската комисия проучва правни възможности за конфискуване на публични и частни активи на Русия, за да плати разходите за възстановяване на Украйна. Това съобщава изданието Politico, позовавайки се на документ на ЕК, представен на редакцията.

Според документа целта на ЕК е "да идентифицира начини за засилване на проследяването, идентифицирането, замразяването и управлението на активи като предварителни мерки за [тяхната] евентуална конфискация".

Стойността на конфискуваните активи може да бъде около 300 млрд. евро. Тази цифра включва замразените активи на Централната банка на Руската федерация, както и активите и доходите на физически и юридически лица, включени в санкционния списък на ЕС.

В същото време, както отбелязва Комисията, замразените чуждестранни резерви на Руската централна банка може да "подлежат на имунитет“, както е посочено в Конвенцията на ООН за юрисдикционния имунитет на държавите и тяхната собственост, приета от Общото събрание на ООН на 16 декември 2004 г., но тя така и не е влязла в сила.

По отношение на активите на държавните предприятия в документа се отбелязва, че те не са предмет на тази конвенция, но премахването им може да причини проблеми, свързани с конфискацията на частни активи, "в допълнение към необходимостта да се докаже достатъчна връзка с руската държава“.

На 25 октомври ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви на пресконференция в Берлин, че целта на ЕС не е да замрази, а да конфискува руските активи в Европа, но за това е необходимо да се подготви правна рамка, така че ЕС има още много работа за вършене.

По време на конференцията Фон дер Лайен многократно цитира оценка на Световната банка от началото на септември, че Украйна ще се нуждае от над 350 млрд.евро, за да възстанови Украйна.Тази сума приблизително съответства на размера на замразените активи на Русия, декларирани от ЕС и САЩ на тяхна територия.