Европейската комисия (ЕК) спира оценката на планираното четвърто плащане от плана за възстановяване на Словакия на стойност над 900 милиона евро. Това съобщи днес, 8 февруари, опозиционната партия Progresívne Slovensko. на пресконференция в сградата на Националния съвет на Словашката република.

"Това са повече от 900 милиона евро, които, ако правителството не се договори, Словакия може да загуби. Робърт Фицо трябва да разбере, че Европейският съюз няма да изпрати пари, ако Словакия не изпълни задълженията си. Говорим за спиране на оценката, докато правителството на Фицо не направи корекции“, каза говорителят на PS Михал Симечка.

На свой ред друг представител на опозиционната партия Стефан Киш отбеляза, че словашкото правителство е нарушило закона за регулиране на бюджета по отношение на лимитите на разходите, което не се харесва много на ЕК.

"Европейската комисия, от една страна, посочва връщането назад на реформите, за които вече веднъж получихме пари от плана за възстановяване, и също така изисква обяснение на мерките, които са предмет на четвъртото плащане“, отбеляза той.

Киш казва, че най-големите опасения на ЕС са свързани с върховенството на закона, лимитите на разходите и пенсионните мерки.

"Например процесът на приемане и съдържанието на антимафиотския пакет, който трябва да гласуваме днес в Националния съвет, пречи на работата на комисията“, заяви той

Освен това проблем е и планираното премахване на Специализираната прокуратура, тъй като според плана за възстановяване тя трябва да гарантира, че европейските пари не се присвояват и крадат. Както отбеляза Киш, днес говорим не само за почти милиард евро, но и за други последици, например намаляване на инвестициите или увеличение на цената на заемите.

С идването на власт на правителството на Роберт Фицо през есента на 2023 г. отношенията между Словакия и ЕС започнаха да се влошават. Брюксел е нервен от нежеланието на Братислава да предостави военна помощ на Украйна и желанието за нормализиране на отношенията между Словакия и Русия.