Очаква се изпълнителната власт на Европейския съюз да препоръча в неделя спиране на милиарди евро средства за Унгария заради корупция, първият подобен случай в блока под новата санкция "пари за демокрация“, предназначена да защити по-добре върховенството на закона, пише Reuters.

ЕС въведе новото финансово наказание преди две години точно в отговор на това, което според него представлява подкопаване на демокрацията в Полша и Унгария, където премиерът Виктор Орбан, според твърденията на Брюксел, е ограничил свободата на съдилища, медии, неправителствени организации и академични среди, както и не спазва правата на мигрантите , гейове и жени по време на повече от десетилетие на власт.

Блокът също така отдавна осъди унгарските закони за обществените поръчки за недостатъчни предпазни мерки срещу корупция и големият брой единствени оферти при подобни конкурси.

Базираната в Брюксел Европейска комисия заседава от 06:30 ч. в неделя и се очаква да одобри предложение за спиране на една десета от средствата за икономиката на Унгария от общия бюджет на блока за 2021-27 г. на обща стойност 1,1 трилиона евро.

Предложението ще бъде изпратено до страните-членки на ЕС и те ще имат до три месеца, за да вземат решение по него с мнозинство, което означава, че нито една държава не може да блокира наказанието, както е било в "предишната, неефективна демократична полиция на блока“, пише британската агенция.

Орбан, който нарича себе си "борец за свобода“ срещу светогледа на либералния Запад, отрича Унгария – бивша комунистическа страна с около 10 милиона души – да е по-корумпирана от останалите в ЕС.

Той отдавна отказваше да промени законите си, но сега беше подложен на натиск да сключи сделка с Брюксел, за да осигури пари за болната си икономика и форинта, най-зле представящата се валута в източната част на ЕС.

Комисията вече блокира около 6 милиарда евро средства, предвидени за Унгария в отделен стимул за икономическо възстановяване от COVID, заявявайки, че в противен случай парите биха били изложени на риск от злоупотреба.

Унгария е имала нередности в близо 4% от изразходваните средства от ЕС през 2015-2019 г., според органа за борба с измамите на блока ОЛАФ, което е най-лошият резултат сред 27-те страни от ЕС. ОЛАФ обяви през 2016 г., че Будапеща трябва да изплати повече от 280 милиона евро, похарчени за метрото в Будапеща поради "измама и възможна корупция“.

Но сложните процедури и политическите спорове позволиха на Унгария да избегне голямо финансово наказание след присъединяването си към блока през 2004 г., нещо, което може вече да не се налага, след като ЕС сега изпробва новата си "превантивна санкция“, пише още Reuters.

Орбан също си спечели неприязън в блока с постоянните близки връзки с президента Владимир Путин и заплахите си да разруши единството на ЕС, необходимо за налагане и запазване на санкции срещу Русия за воденето на война срещу Украйна, отбелязва още агенцията.