Европейската комисия (ЕК) ще разгледа препоръка за предоставяне на статут на Украйна кандидат за членство в ЕС на 17 юни. Това съобщи в четвъртък официалният представител на ЕК Ерик Мамер.

"Европейската комисия ще проведе встъпителна дискусия по този въпрос в понеделник, 13 юни, окончателното обсъждане и решението ще се състоят на заседание на колегията на Европейската комисия на 17 юни“, заяви той. ЕК трябва да формулира препоръка за предоставяне на Киев на статут на кандидат за присъединяване към общността, която след това ще бъде разгледана на срещата на върха на държавните и правителствените ръководители на ЕС на 23-24 юни.

Препоръката на ЕК към Съвета на ЕС за започване на преговори за приемане в общността е първата стъпка към присъединяването на страната към Европейския съюз. След това тя трябва да се споразумее с европейските преговарящи за набор от условия, които трябва да изпълни. Процесът на преговори може да отнеме няколко години. Финландия е най-бърза по този път - за три години, Турция започна преговорите за присъединяване към ЕС през есента на 2005 г. и към момента перспективата за тяхното завършване не се вижда.

В контекста на конфликта в Украйна ЕК пое инициативата бързо да предостави на тази страна статут на кандидат за членство. Веднага след това подобна процедура поискаха Молдова и Грузия.

Френският президент Еманюел Макрон, коментирайки тези амбиции, по-рано предупреди, че присъединяването към ЕС ще отнеме много време. В замяна той предложи създаването на нов формат на сътрудничество за тези страни - геополитическото партньорство на ЕС. Чрез това партньорство те ще могат да се подготвят за присъединяване, да прилагат реформи и да се борят с корупцията през следващото десетилетие.