Европейската комисия е готова да предложи тази седмица като последна опция "динамичен“ ценови таван за природния газ в Европейския съюз и задължителни ограничения за степента, до която търгуваните цени може да варират в рамките на един ден, според проектопредложение, представено пред Reuters.

ЕС се стреми да се откаже от руските изкопаеми горива, но през последните месеци Москва до голяма степен отряза Блока от своите газопроводи, повишавайки цените и предизвиквайки опасения в доставките.

Съгласно предложението, което трябва да бъде одобрено от правителствата на ЕС, Европейската агенция за сътрудничество между енергийните регулатори (ACER) ще бъде натоварена да изготви референтна цена до 23 март за втечнения природен газ, който ЕС купува.

Комисията препоръчва потенциални интервенции в цената на нидерландския хъб TTF, който се използва широко в Европа за договори и хеджиране.

Изпълнителният орган на ЕС ще предложи "в краен случай“ установяване на пазарна "динамична“ цена, на която транзакциите с природен газ може да се извършват на спот пазара на TTF при определени условия.

Мерките не трябва да засягат сигурността на доставките, нито да водят до увеличаване на потреблението на газ, нито да засягат правилното функциониране на пазарите на енергийни деривати, се казва в проекта.

Правителствата на ЕС ще трябва да одобрят предложението, което ще остане в сила не повече от три месеца. Други центрове за търговия с газ в ЕС ще бъдат свързани с коригираната спот цена на TTF чрез динамичен ценови коридор.

Проектопредложението на Комисията също така казва, че местата за търговия в ЕС трябва до 31 януари да определят лимит за степента, до която енергийните деривати за предния месец може да се движат нагоре или надолу за един ден.

Предложенията ще се нуждаят от одобрение от правителствата на ЕС, които спорят повече от месец, откакто Комисията за първи път предложи таван на цената само на руския газ.

Членове на ЕС като Германия, Австрия и Нидерландия заявиха, че ценовите тавани може да доведат до недостиг на газ и да не стимулират пестенето на енергия.

Други подкрепиха широки тавани на цените. Белгия, Гърция, Италия и Полша искат ценови коридор за сделки на едро, което би означавало ценови диапазон с централна стойност под пазарната цена.

Лидерите на ЕС ще обсъдят вариантите по-късно тази седмица.

Предложението на ЕК включва също идеята за съвместни покупки на газ, механизъм за солидарност, за да се избегнат резки различия в доставките в Блока и натиск за намаляване на търсенето на газ.