Европейската комисия се споразумя с България и още четири страни от Съюза да вдигнат забраната за внос на селскостопански продукти от Украйна, съобщи заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис в Twitter, цитиран от европейската редакция на Politico.

"ЕК постигна споразумение с България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия по отношение на агро-хранителни продукти от Украйна", написа той.

Основните точки на сделката, според Домбровскис, са били съгласувани с властите в Киев и включват:

премахване на едностранните ограничения от страна на Варшава, Братислава, София, Будапеща;

извънредни мерки за четири продукта: пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе;

пакет за помощ от 100 милиона евро за засегнатите фермери от пет държави.

Той не предостави повече подробности какво включват извънредните мерки, но дипломати от ЕС казват, че вносът на тези продукти в тези пет страни ще бъде блокиран, освен ако не е за транзит в други страни от ЕС или трети страни.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен приветства сделката с аргумента, че тя "запазва както износния капацитет на Украйна, така и ще продължи да изхранва света, така и поминъка на нашите фермери“.

По-рано Полша обяви сделката.

"Току-що финализирахме споразумения с Европейския съюз относно забраната за внос на тези селскостопански продукти, които преди всичко доведоха до дестабилизация на полския пазар“, заяви премиерът Матеуш Моравецки.

Въпреки че Румъния не е наложила свои собствени ограничения, тя се присъедини към останалите четири страни в призива към изпълнителната власт на ЕС да разшири своето предложение за временни "превантивни мерки“.

В края на март премиерите на петте страни поискаха от ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да се намеси в кризата, предизвикана от наплива на зърно от Украйна. Както се отбелязва в писмото до Брюксел, "има безпрецедентно увеличение на вноса на зърнени култури, маслодайни семена, яйца, птиче месо, захар, ябълков сок, горски плодове, ябълки, брашно, мед и тестени изделия“.

В средата на април Полша и Унгария, на фона на протести на местни фермери, спряха вноса на украински селскостопански продукти. Тогава същото решение взеха Словакия и България.

През юни 2022 г. Европейският съюз спря събирането на мита върху всички стоки, идващи от Украйна за една година, за да помогне на местните власти да увеличат износа. Освен това от март миналата година Европейската комисия стартира т. нар. зелени коридори - сухопътни и речни пътища за износ на украинско зърно.

В действителност, поради проблеми с логистиката, по-голямата част от селскостопанските продукти започнаха да се установяват в страните от ЕС, съседни на Украйна, което доведе до криза на свръхпроизводство до есента на миналата година.