Европейската комисия е готова да използва извънредни правомощия, за да забрани вноса на четири продукта от Украйна: пшеница, царевица, слънчоглед и рапица, съобщава Полското радио.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен e изпратила писмо до правителствата на пет държави, включително България, с предложения за решаване на проблема с прекомерния внос на зърно от Украйна. Говорителят на Комисията Дана Спинант потвърди неофициална информация от кореспондента на Полското радио в Брюксел Беата Пломецка.

Комисията ще използва извънредни правомощия, за да забрани четири продукта от Украйна: пшеница, царевица, слънчоглед и рапица. Решението на ниво ЕС ще замени едностранните решения за забрана на вноса, взети от Полша, Унгария и Словакия и обявени от България и Румъния. Комисията също така обяви, че започва разследване на други, както тя описа, чувствителни продукти, които влизат в ЕС от Украйна.

Компромис с прекомерния внос на зърно

Говорителката на ЕК потвърди още една неофициална информация от брюкселския кореспондент на Полското радио - за увеличението на втория пакет за подпомагане на фермерите от петте страни, които записаха загуби от 75 милиона евро (146.69 милиона лева). Подялбата на субсидията все още не е договорена.