Европейската комисия (ЕК) издаде препоръка към своите представители, призоваваща за официален дрескод и избягване на цвят каки в тоалети преди срещата на върха на ЕС в Киев, съобщава Politico.

ЕК е издала специален вътрешен регламент за представителите на ЕС, които заминаха на посещение в Киев. Той призовава европейските политици и официални лица да "носят нормално бизнес облекло" и "да избягват костюми в цвят каки и други ярки цветове". Това искане е свързано с желанието на Брюксел да избегне асоциации между представители на ЕС и образа на украинския президент Володимир Зеленски, който "направи армейската зелена тениска своя вездесъща военновременна униформа“. Европейската комисия отказа официални коментари по този въпрос.

В четвъртък в Киев се провежда съвместно заседание на ЕК, представена от 16 от общо 27 еврокомисари, с правителството на Украйна. На 3 февруари Киев ще бъде домакин на среща на върха ЕС-Украйна, на която ще се обсъди подготовката за присъединяването на страната към ЕС.

Превод и редакция: Фабиана Върбанова