Комисията ще представи в сряда план за макрофинансова помощ на Украйна за 2023 г. под формата на преференциални заеми на стойност 18 милиарда евро, съобщи първият заместник-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис при пристигането си на среща на Съвета на Европейския съюз на ниво министри на икономиката и финансите, предава ТАСС.

"Ще обсъдим финансова помощ за Украйна през следващата година. Утре Европейската комисия ще обяви предложение за отпускане на 18 милиарда евро макрофинансова помощ за Украйна през следващата година, състояща се от преференциални заеми при много изгодни условия. Очакваме положителна реакция от страна министри към това предложение“, обяви Домбровскис.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен за първи път обяви намерението си да предостави на Украйна заем от 18 милиарда евро на донорската конференция в Берлин на 25 октомври. По думите й тези средства ще бъдат използвани за покриване на бюджетните нужди на Украйна през 2023 г. В същото време, според Фон дер Лайен, за поддържане на бюджетната стабилност Киев ще се нуждае от 3-5 милиарда на месец, т.е. от 36 до 60 милиарда на година.

За да покрие липсващите средства, Фон дер Лайен призова западните страни и международните финансови институции "да предоставят щедра помощ на Украйна“ и заяви, че Комсията е готова "да стане секретариат за разпределяне на международната помощ на Киев“. Тя също така подчерта, че Киев ще може да получи помощ само при условията на провеждане на "реформи, необходими за присъединяване към ЕС“.